Att tänka på under resan

thailand-966589_1280Västerlänningar och svenskar i synnerhet underskattar ibland hur stark solen kan vara i Thailand. Det är inte bra för huden och hälsan att bränna sig i solen. Om du har tänkt spendera hela dagarna på stranden måste du skydda dig. Se till att använda solskyddskräm med hög solskyddsfaktor. Det är inte fel att ibland spendera några timmar när solen är som starkast under ett parasoll eller inne i hotellets trygghet.

Bilkörning och mopedkörning

Under en hälsoresa bör man också tänka på potentiella hälsofaror. Den absolut största hälsofaran i Thailand är sannolikt trafiken. Svenskar är vana vid en lugnare trafik och en lugnare körstil. I Thailand används vänstertrafik och de har en betydligt aggressivare körstil. Ofta håller förare inte hastighetsbegränsningar och kör slalom mellan andra fordon för att ta sig fram snabbare. Det gäller inte minst alla mopeder. Ett råd är att ta det försiktigt. I Sverige är det vanligt att lita på att en bilist eller mopedist stannar vid ett övergångsställe. Om du går rakt ut i Thailand finns risken att du blir påkörd. Var vaksam och det är sannolikt ingen bra idé att stressa i trafiken som svensk när man inte alls är van vid tempot.

Simning och snorkling

En varning måste utfärdas för de starka strömmar som kan förekomma längs kusten i Thailand. Även om du är en god simmare har du ingen chans mot en stark havsström. Följ anvisningar och de varningar som ges. Om det sätts upp en röd flagga på en strand är det inte läge att bada eller att ge sig ut på en simtur. Lyckligtvis är det ganska ovanligt, särskilt utanför regnperioderna. Thailands kust har dock även en del djur som kan orsaka en del skada, framförallt sjöborrar. De finns längs hela kusten och har taggar med gift. För människor är de flesta typer ofarliga, men det kan göra rejält ont och eftersom taggen har en hulling kan den vara svår att få ut.