Thailändsk matkultur

Thai_Seafood_CurryAtt äta rätt är viktigt för hälsan. Eftersom Thailand blivit ett av svenskarnas mest omtyckta resmål är det naturligt att allt fler svenskar också har börjat intressera sig för den thailändska matkulturen. Förenklat kan man dela in thailändsk matkultur i den södra mattraditionen och i den norra mattraditionen. Södra Thailand präglas av närheten till havet. Där serveras väldigt många rätter som baseras på fisk och skaldjur. Fisk och skaldjur innehåller många näringsämnen och innehåller en nyttigare typ av fett än kötträtter. Norra delen av Thailand har ett större fokus på kötträtter, men de flesta turister besöker den södra delen på grund av att de vill åt sol och bad. Dock ska tilläggas att båda dessa mattraditioner har något gemensamt, nämligen ris och chilipeppar.

De flesta svenskar anser att thailändsk mat är otroligt smakrik och kryddstark. Det beror på att det thailändska köket använder chilipeppar och andra kryddor mycket flitigt. Har man ingen vana vid kryddstark mat kan det bli en smärre chock att äta vissa rätter, men när man har vant sig brukar många uppskatta rätterna just för att de är så smakrika. Annars är ett tips för alla västerlänningar att begära mindre kryddad mat om de vet med sig att de har svårt att hantera sådana rätter.

Riset utgör en basingrediens i nästan alla rätter. Thailand är en av världens ledande risexportörer. För att verkligen njuta av thailändsk matkultur krävs förståelse för riset och hur det kan smaksättas med kryddor och såser. Flera recept är värda att lära sig och ta med hem. Mycket av den thailändska maten är förhållandevis nyttig, inte minst jämfört med matkulturer som i större utsträckning har fet och friterad mat. Allra nyttigast är det att rikta in sig på vegetariska alternativ. Thailands klimat lämpar sig mycket bra för att odla olika typer av frukter. Passa på att smaka färsk frukt och juice gjord på dessa.