Livsfilosofi

thailand-191635_1280Något som fascinerar med Thailand är att en stor del av befolkningen har ett avslappnat sätt att tänka och vara. De är till stor del medvetna om vikten av att vårda sin mentala hälsa och undvika stress för sitt eget välbefinnandes skull. Antagligen beror det på att buddhismen spelar en central roll i vardagslivet. Meditation är ingen ovanligt, utan snarare ett viktigt inslag i många thailändares liv. Som turist är det rekommenderat att prova på en del av denna spännande livsfilosofi. Det kan bli en upplevelse som förändrar hela livet.

Finn lugnet i Thailand

En del svenskar har verkligen engagerat sig för att uppleva thailändsk livsfilosofi på allvar. Björn Lindeblad levde sju år som munk i ett buddhistiskt skogstempel. Resultatet blev en fantastisk kulturell inblick som han sedan har delat med sig av till andra skandinaver. Under sommaren 2012 var Björn sommarpratare i P1. Han blev utsedd till lyssnarnas val på grund av sina djupa insikter och intressanta berättelse. För oss svenskar verkar det nästan för bra för att vara sant att man kan leva stressfritt och lyckligt genom att ägna mer tid åt sig själv och inte ta så allvarligt på materiella värden. Vissa är överstressade till och med under semestern. De försöker hinna med alldeles för mycket och fokuserar på fel saker.

Slow Travel

Vad som menas med begreppet Slow Travel är att du lugnar ner resan och ger varje plats som du besöker mer tid. På svenska skulle filosofin kunna kallas långsamt resande. Det innebär att semestern inte ska ha ett fullspäckat tidsschema, utan istället grundar sig reseupplevelsen på att varje plats utforskas grundligt. I praktiken handlar det om att ta till sig av naturen och lokalbefolkningen. Allting ska ske i harmoni och om något kräver mer tid än beräknat är det inget konstigt. Resan kan ge ännu starkare minnen och bli ännu mer avkopplande genom att ta till sig av denna snabbt växande trend.